Kära medlemmar,

På onsdag kväll (15/11) anordnar Judiska Ungdomsförbundet (JUS) tillsammans med församlingen en debatt mellan representanter från riksdagspartiernas ungdomsförbund. Som församlingsordförande är jag mycket imponerad över detta arrangemang som helt ordnats av våra unga. En del kommentarer har inkommit gällande SD:s ungdomsförbunds medverkan varför jag vill passa på att tydliggöra vår inställning i förhållande till detta parti.

SD är ett parti med nazistiska rötter som driver en främlingsfientlig politik med tydliga anti-judiska inslag såsom förbud mot omskärelse och import av kosherkött. Mot denna bakgrund har församlingen inga samarbeten med SD. Vi bjuder inte heller in SD till våra evenemang. Här rör det sig emellertid om en debatt mellan samtliga ungdomsförbund som dessutom leds av en professionell moderator. I detta fall kan jag därför se poängen med att låta SD delta. Detta kan ses som en möjlighet för oss alla att se vilket parti SD egentligen är. SD var också inbjudet som deltagare i den debatt som församlingen anordnade inför valet 2014.

Samtidigt finns det många bra argument mot att inte släppa in SD i dessa sammanhang. Jag välkomnar den debatt som nu förs. Jag uppmuntrar också alla, särskilt de unga, att delta i debatten ikväll. Vi i styrelsen kommer att behöva fundera kring hur vi ska göra inför kommande års riksdagsval.

Nu till något roligare. I förra veckan blev det klart med rekryteringen av en ny bibliotekarie. Malin Norrby kommer närmast från centrum för religionsdialog. Malin har en mycket gedigen bibliotekariebakgrund, bland annat har hon varit Stadsbibliotekarie i Solna och Länsbibliotekarie i Uppsala. Malin kommer att börja sin tjänst efter årsskiftet då det nya biblioteket i Bajit kommer att vara klart!

I helgen hålls för tionde gången i rad Limmud i Stockholm. Under denna helg bjuds det på massor med tillfällen för oss alla att lära oss något nytt och träffa gamla och nya bekantskaper. Jag hoppas att vi ses i vimlet!

Aron Verständig