Kära medlemmar,

Det är omöjligt att börja detta nyhetsbrev med något annat än den fruktansvärda attacken mot synagogan Tree of Life i Pittsburgh i lördags. Elva judiska män och kvinnor har mördats och fler har skadats. Våra tankar finns självklart hos de mördades anhöriga och hos de skadade. Att något sådant kan hända i ett land som USA som historiskt varit en säker plats för judar är givetvis mycket omskakande.

När mördaren gick in i synagogan skrek han att han skulle mörda alla judar. Alla judar, inte bara judar med en viss trosinriktning eller en viss härkomst. Detta visar, om något, behovet av att vi judar tillsammans möter det hot som nu riktas mot oss. Judiska Centralrådets styrelse har med anledning av dådet skrivit en artikel som publicerades i tisdags på DN Debatt om vad vi anser att staten bör göra för att skydda oss: http://www.judiskacentralradet.se/single-post/2018/10/29/Staten-m%C3%A5ste-ta-ett-st%C3%B6rre-ansvar-f%C3%B6r-att-skydda-judar

Församlingen har som alltid ett professionellt säkerhetsarbete för att se till så att alla som besöker våra lokaler är så säkra som möjligt. Vi vill återigen uppmana den som utsätts för ett antisemitiskt hatbrott att anmäla det till Polisen.

Jag skriver dessa rader på Arlanda på väg till Umeå där jag, på inbjudan av Västerbottens landshövding Magdalena Andersson, ska delta i en diskussion om hur man ska hantera den antisemitism som tyvärr visat sitt fula tryne även där. Jag ska också träffa ett antal judar som vill fortsätta att driva judisk verksamhet i staden. Mycket glädjande!

Slutligen, vi närmar oss val till församlingsfullmäktige. Jag vill ta detta tillfälle i akt att uppmana alla debattörer särskilt på sociala medier att tänka på sitt språkbruk och avhålla sig från personangrepp. Självklart ska alla få framhålla sina åsikter, men gör det gärna med respekt för andra. Som rabbin Hillel en gång sa: ”Det som är dig själv förhatligt, ska du inte göra mot din nästa. Detta är hela Toran. Det övriga är förklaringar.”

Med detta vill jag önska er alla en trevlig vecka enbart fylld av goda nyheter!

/Aron