Kära medlemmar,

En rolig uppgift som styrelsen i Judiska församling har är att dela ut Aaron Isaac-priset. Priset, som är vår främsta utmärkelse, ska gå till en person som under flera år osjälviskt arbetat för den svenska judenhetens fromma. Den tämligen ålderdomliga formulering ger styrelsen ett ganska stort manöverutrymme när det gäller att bestämma sig för vem som ska äras med priset. Historiskt har vi gett priset till såväl framstående politiker som Göran Persson och Per Ahlmark som församlingsmedlemmar som bidragit till att förbättra vår församling.

Detta år valde styrelsen enhälligt att ge priset till Niklas Orrenius. Niklas har en lång journalistisk gärning bakom sig i vilken han ägnat en betydande del åt att uppmärksamma och belysa såväl antisemitism som andra former av rasism och främlingsfientlighet. Inte minst Niklas bok Skotten i Köpenhamn är en otroligt bra läsning för den som är intresserad av dessa ämnen. Att skriva om dessa frågor kräver ett stort mått av mod, vilket Niklas uppvisat med all önskvärd tydlighet. I dessa tider behövs röster som Niklas mer än på länge.

I kväll (tisdag 24 oktober) invigs vår nya mikve under Stora synagogan av båda våra församlingsrabbiner. Det gläder mig mycket att denna viktiga inrättning nu är på plats samt att våra rabbiner tillsammans ansvarat för invigningen. Det är min förhoppning att denna vackra mikve ska användas av många under lång tid framöver!

Vår församlings upptagningsområde är stort. Från Östergötland och Gotland norrut till Treriksröset. Inom detta stora område finns det ett antal judiska föreningar som erbjuder olika former av aktiviteter och evenemang åt sina medlemmar. Många av dessa föreningar grundades av överlevande efter Förintelsen och en del av dessa har lyckats hålla igång sin verksamhet. En av dessa är Judiska Föreningen i Uppsala som jag kommer att ha förmånen att besöka nu på torsdag för att berätta om församlingens verksamhet. Jag kommer också passa på att gratulera föreningen på dess 70-årsjubileum. Mazal tov!

/Aron