Kära medlemmar,

I fredags hade jag den  stora äran att få dela ut siddurim (bönböcker) till årskurs 3 i Hillelskolan för andra året i rad. Det är en mycket vacker och välförberedd ceremoni där de finklädda nioåringarna får ta emot sin första egna siddur varpå de framför flera klassiska shabbatsånger på hebreiska, jiddisch, engelska och svenska. Det var otroligt imponerade att se och höra vad de kan, helt enkelt en fantastisk upplevelse. Vad som också är mycket glädjande är att antalet tredjeklassare är nästan dubbelt så många som i fjol. Tillsammans med stolta föräldrar och mor- och farföräldrar fyllde vi upp hela samlingssalen i Bajit med råge. Att Hillelskolan nu får alltfler parallella klasser i varje årskull är verkligen glädjande och ett gott tecken på en ljus judisk framtid i Stockholm.

Många av er minns säkert rapporterna om Judiska föreningen i Umeå som tvingades stänga ner sin verksamhet efter hot från nynazister. Nyheten blev mycket uppmärksammad såväl här i Sverige som utlandet. Under de ett och halvt år som gått sedan föreningen beslutade att avveckla sin lokal har jag haft mycket kontakt med såväl föreningen som kommun och landshövding i Umeå.  På tisdag nästa vecka är jag bjuden till Umeå av landshövding Magdalena Andersson för att tillsammans med kommun, polis och Svenska Kommittén mot Antisemitism diskutera vad som behövs göras för att staden ska vara en säker plats för judar. Glädjande nog finns det en grupp judar som vill återstarta föreningen, och jag ska givetvis träffa även dem under mitt besök.

Det är svårt att undgå att det börjar dra ihop sig till val i församlingen. Förra gången det var dags röstade strax över hälften av de röstberättigade, vilket är en på tok för låg siffra, även om den var i linje med hur det sett ut historiskt. Jag vill därför uppmana alla medlemmar att lägga er röst per post redan idag eller i vallokalen den 11/11. För dig som vill veta mer var de olika partierna/kandidaterna står rekommenderar jag valdebatten nu på torsdag. Om du definierar dig som ungdom kan jag rekommendera JUS:s valdebatt för unga som äger rum den 31/10.

Önskar er alla en trevlig vecka i höstmörkret!

/Aron