Kära medlemmar,

Som många av er redan sett så drabbades en judisk kvinna i Lund av ett fruktansvärt antisemitiskt hatbrott när hennes hus brann ner. Lyckligtvis var hon inte hemma. Från Judiska Centralrådets sida har vi under den gångna veckan haft kontakt med politiker men också, i samarbete med Judiska församlingen i Malmö, sett till så att den drabbade kvinnan fått stöd. Som judisk församling är det vår roll att stödja de medlemmar som drabbas av antisemitiska hatbrott. Jag vill därför uppmana alla medlemmar som känner att ni är i behov av att tala med någon på församlingen att skicka oss ett mail på info@jfst.se. Självklart kan vi även hjälpa till med att göra en polisanmälan.

I torsdags befann jag mig i Köpenhamn på minnesdagen över räddningen av de danska judarna till Sverige. Det blev en helt fantastisk ceremoni där stora delar av församlingen närvarade med Israels president samt Danmarks kronprins och statsminister som hedersgäster. Kvällen avslutades med att en kör från den judiska Karolinerskolan sjöng I Danmark er jeg født, den sång som de danska judarna sjöng när de kom tillbaka till Danmark efter kriget. Räddningen av de danska judarna var verkligen en ljuspunkt i en mycket mörk tid.

I veckan har medarbetarna på vårt kansli varit på studieresa i Wien där de bland annat besökt den judiska församlingen där. Sedan några år tillbaka ordnar vi varje år en sådan resa för våra medarbetare. I likhet med andra arbetsplatser är det viktigt att våra medarbetare får inspireras av hur andra arbetar samt ges tillfälle att umgås med varandra. Verkar som att det varit en mycket fin och givande resa!

Slutligen, även denna shabbat är det fullt med aktiviteter i våra synagogor. I Stora synagogan ordnas en musikalisk shabbatgudstjänst på fredag kväll.