Kära medlemmar,

Då är höstens helger avslutade och vi går vidare mot den enda månaden i den judiska kalendern som helt saknar särskilda dagar: Cheshvan. Vilken kontrast! Vill återigen tacka alla medarbetare och frivilliga som sett till att vi kunnat fira våra helger i alla våra synagogor.

Bara några dagar före det att synagogan i Göteborg attackerades med brandbomber i vintras beskrev flera svenska medier det som att det amerikanska beslutet att flytta sin ambassad till Jerusalem varit föranledd av påtryckningar från landets ”judiska lobby”. Detta, att hänvisa till en enhetlig judisk lobby som har mycket stor påverkan på världens enda supermakt, är problematiskt ur många aspekter. Dels finns det inte någon enhetlig judisk lobby, dels är det mycket tveksamt hur stort inflytande olika lobbyorganisationer har haft över detta beslut.

Påståendet stärker den antisemitiska bilden av judar som agerar tillsammans för att styra världen. I den bilden finns en enda judisk röst som agerar just för det gemensamma judiska intresset. Påståendet är därmed hårresande och farligt. Artikeln publicerades här: https://www.svd.se/svenska-medier-bidrar-till-fel-bild-av-judar och anmälan gjordes till Granskningsnämnden. I dagarna har vi nåtts av besked att Granskningsnämnden meddelat ett fällande beslut vilket är mycket glädjande.

Judiska Hemmet strax söder om söder har en särskild plats i mitt, och många andras, hjärta. Det är en plats där vi låter våra äldre leva i värdighet i en miljö präglad av värme och judiska traditioner. På judiska helger och en shabbat i månaden hålls gudstjänster där ute. Nu på lördag är det min tur att hjälpa till att hålla i gudstjänsten, något jag ser mycket fram emot. Nästan ännu mer ser jag fram emot den efterföljande lunchen med tanke på den goda mat som serveras där!

Jag vill också ta tillfället i akt att gratulera Progressiv Judendom i Stockholm som tagit fram en helt ny siddur (bönbok) som kommer att presenteras i helgen. Det är min förhoppning att denna siddur ska inspirera många under de kommande åren.

/Aron