Kära medlemmar,

För några år sedan lärde jag känna Alexander Rindal. En glad kille som alltid hälsade en med ett stort leende och ett fast handslag. Flera gånger träffade jag honom på stan och han hälsade alltid med ett högt och glatt Shalom Aleichem. Som gabbai i synagogan Adat Jisrael gjorde han stora insatser för de dagliga gudstjänsterna. I fredags sågs vi och talades vid kort, jag lovade honom att snart komma förbi synagogan på söder. Efter shabbat nådde beskedet mig att Alex avlidit på vägen till synagogan. En fruktansvärd känsla. Mina tankar går till Alex hustru och barn. Må hans minne för alltid vara välsignat!

I måndags fick vi en ny regering. Som jag tidigare skrivit i olika fora kommer vi alltid att arbeta för goda relationer med den sittande regeringen. Detta innebär dock inte att vi ska avstå från att kritisera den när så är berättigat. Det var positivt att statsministern i sin regeringsförklaring tydligt nämnde antisemitismen och att den ska bekämpas oavsett var den än finns och hur den än uttrycks. Också glädjande att löftet från i somras om att inrätta ett Förintelsemuseum samt den internationella konferensen om Förintelsen togs upp.

I söndags hade jag det stora nöjet att få överlämna Judiska församlingen i Stockholms Aaron Isaac-pris till Hédi Fried över en kopp kaffe och en semla i hennes bostad.

Församlingens styrelse beslutade i höstas att ge Hédi vårt finaste pris för ”hennes livslånga gärning att tydligt och outtröttligt informera om Förintelsen och för hennes varningar om vad antisemitism och rasism kan leda till.” Det blev en trevlig stund tillsammans med en mycket klok kvinna.

I veckan ordnas flera olika ceremonier och evenemang för att uppmärksamma att det gått 74 år sedan befrielsen av Auschwitz. På min agenda står bland annat ett deltagande i Riksdagens minnesstund och öppningen av utställningen Speaking Memories på Historiska Museet på torsdag. På söndag delas Micael Bindefelds Stiftelse till Minne av Förintelsen ut sitt årliga stipendium följt av Forum för Levande Historias ceremoni på Raoul Wallenbergs plats. Senare samma dag fyller vi vår stora synagoga för den årliga minnesceremonin som vi arrangerar tillsammans med Föreningen Förintelsens Överlevande.

Slutligen, nästa vecka ordnar vi för första gången på länge en träff för nya medlemmar. Ser verkligen fram emot att träffa alla!