Kära medlemmar,

På sukot, lövhyddohögtiden som firas just nu, finns det en särskild mitsva (bud) att vara glad. Det är säkert en enkel mitsva i Israel eller på andra mer sydliga breddgrader där man enkelt kan äta och bo i sina sukot (lövhyddor). Här i Sverige gör vädret det lite svårare. Trots det har många samlats i våra synagogor för att fira denna helg. Verkligen roligt att se!

Den omtalade hovrättsdomen från Göteborg har föranlett många frågor även från utländsk media. Många har svårt att förstå hur domstolen faktiskt resonerade – mig inbegripen. Häromdagen hade jag också ett långt samtal med EU:s koordinator mot antisemitism som också var mycket frågande. Som jag sagt i flera forum så är detta inte något som vi kommer att släppa. Detta har gett ett viktigt resultat: Riksåklagaren har nu gett sitt medgivande till att överklaga domen till Högsta domstolen. Om HD beviljar prövningstillstånd kommer vi sannolikt att få en ny prövning senare denna höst.

Många medlemmar har under veckan fått röstkort inför församlingsvalet i sin brevlåda. Till skillnad från riksdagsvalet går det hos oss att rösta via posten. Allt du behöver göra är att posta din röst. Om du har några frågor eller saknar ditt röstkort kan du maila info@jfst.se.

I nästa vecka är det dags för nästa helg: simchat tora. Den helg då vi firar att vi läst ut Toran. Det firar vi med att dansa med torarullarna i synagogan men också genom att börja läsa ur Toran igen från början. Detta kan ses som en symbol för att man aldrig blir färdig med sitt lärande, ingen är för gammal för att lära sig något nytt. Börja därför gärna det nya året med att anmäla dig till en av våra många kurser eller till Limmud som går av stapeln senare i höst.

Chag sameach!

Aron