Kära medlemmar,

Inför söndagens val ordnade församlingen i förra veckan en mycket välbesökt valdebatt i Sessionssalen. Under ledning av den eminente moderatorn Willy Silberstein fick de närvarande partirepresentanterna svara på tuffa och raka frågor om bland annat kosherslakt, brit mila och Sveriges förhållande till Israel. I måndags ordnade Judiska Ungdomsförbundet (JUS) tillsammans med församlingen ytterligare en valdebatt. Denna gång med representanter från de politiska ungdomsförbunden. Även denna debatt var välbesökt. Jag är så otroligt imponerad av våra ungdomar som själva ordnat denna debatt och deltog i densamma med många kloka frågor. Vi har verkligen mycket att vara stolta över.

I söndags uppmärksammade församlingen den europeiska judiska kulturdagen. Temat i år var storytelling, ett centralt tema i den judiska traditionen. Att två foodtrucks och Bajits eget café fanns på plats gjorde inte det hela sämre. Stort tack till alla som deltog och arrangerade!

För några månader sedan deltog jag i Föreningen Förintelsens Överlevandes (FFÖ) årliga vårlunch. Under lunchen blev jag approcherad av forskaren Christer Mattsson och FFÖ:s ordförande Tommy Ringart angående tanken om att inrätta ett Förintelsemuseum i Sverige. Frågan har varit uppe på dagordningen tidigare men nu kände många, inte minst överlevanden Max Safir, att det var hög tid. Tillsammans tog vi kontakt med statsministern och dennes medarbetare. Igår kom så äntligen beslutet om att regeringen har för avsikt att inrätta ett Förintelsemuseum som även kommer att rymma ett Raoul Wallenberg-center. Ett otroligt angeläget och viktigt projekt för hela Sverige. Stort tack till Max och alla andra som kämpat för detta!

På söndag inleder vi firandet av Rosh Hashana. Vi har många ensamma och nyinflyttade personer till vår fina församling. Bjud gärna in dem till er på en måltid under helgdagarna. Våga prata med nya människor i och utanför synagogan. Det finns inget som gör en stoltare än att vara medlem i en församling där vi alla öppnar våra hem för varandra.

Jag vill avsluta detta nyhetsbrev med att önska er alla ett gott och sött nytt 5779. Må detta bli ett år fyllt av enbart goda nyheter och mycket tid tillsammans med familj och vänner!

Shana Tova!