Kära medlemmar,

Strax före nyår blev det klart att församlingen får ett större bidrag från the Rothchild Foundation för att driva ett långsiktigt projekt i syfte att höja nivån på den judiska utbildningen på vårt älskade sommarparadis bland såväl ledare och barn. Den verksamhet som vi bedriver därute har under mer än ett sekel varit bland den allra viktigaste och mest meningsfulla som församlingen har. Det känns därför väldigt kul att vi nu kan satsa ytterligare. Ett stort tack till vår utbildningsansvariga Szilvi Somlai som initierat och drivit denna process. Snyggt jobbat!

Den 27 januari kommer vi att uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Det har nu gått exakt 20 år sedan dagen blev en officiell minnesdag i Sverige. För varje år som går känns det som att denna dag blir allt mer uppmärksammad, vilket givetvis är positivt. I takt med att de överlevande lämnar oss är det viktigt att vi för deras minnen vidare. I år blir det en fullsatt synagoga med tal av bland andra statsminister Stefan Löfven och forskaren Deborah Lipstadt och sång av Melissa Horn. Kronprinsessan Victoria kommer också att delta.

Två dagar innan, den 25 januari, inleds en utställning på Historiska Museet, Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen. En utställning med bilder och vittnesmål från Förintelseöverlevande som produceras av Historiska museet och Judisk kultur i Sverige. Jag ser mycket fram emot denna viktiga utställning. Föreningen Judisk Kultur har verkligen etablerat sig som en stark kulturinstitution i Stockholm. Också det är väldigt glädjande!

Trots en tung historia får vi aldrig glömma att glädjas. Den 7 februari bjuder Tobias Kessler och Ronn Elfors Lipsker återigen på sin succéshow En kväll utan gnäll i Bajit. Även denna gång verkar det som att det redan är utsålt. Redan i morgon torsdag kan vi få lyssna till Nathalie Neuman som kommer att sjunga musikallåtar skrivna av judiska kompositörer.

Slutligen, nu på måndag infaller Tu B’shvat – trädens nyår. Även om det här i Sverige är alltför tidigt att ge sig ut för att plantera träd, är det ett utmärkt tillfälle att glädjas och vara tacksam över allt det som naturen ger oss. Tu B’shvat Sameach!