Kära vänner,

I onsdags hade styrelsen sitt sista möte innan sommaren. Som vanligt var det många punkter på agendan med långa och konstruktiva diskussioner kring så vitt skilda ämnen som antisemitism, församlingens ekonomiredovisning som medlemsstatistik. Just det sistnämnda var en positiv nyhet eftersom vi under årets första fem månader kunde välkomna 87 nya medlemmar. Minskar man detta antal med utträdda och avlidna medlemmar blir nettoresultatet +18 vilket jag tycker är glädjande!

Vi diskuterade också kring hur vi ska uppmärksamma faktumet att Stora synagogan firar sitt 150 årsjubileum år 2020. Beslut har fattats om att ta fram en antologi om synagogan och dess historia. Vi kommer också att bilda en arbetsgrupp för att arbeta med jubileumsåret. När Stora synagogan invigdes 1870 var det en verklig milstolpe i de svenska judarnas historia. Detta ska givetvis uppmärksammas ordentligt!

I måndags kom Göteborgs tingsrätts dom mot de tre män som stått åtalade för att ha kastat brandbomber mot Göteborgs synagoga i december ifjol. Domstolen anser inte att risken att branden kunde spridas var så påtaglig att männen kunde dömas för mordbrand. Däremot döms de för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse till två år respektive 15 månader. Dessutom utvisas en av männen. Det viktigaste i denna dom är att domstolen tydligt slår fast att det rörde sig om ett hatbrott. Domstolen skriver så här i sitt pressmeddelande:

”En viktig omständighet i straffmätningen har varit att brottet enligt tingsrätten har skett med syfte att hota, skada och kränka den judiska folkgruppen. Gärningen har utgjort ett hatbrott. På grund av hatbrottssyftet har strafftiden satts betydligt högre än som skulle ha blivit fallet om det syftet hade saknats.”

För min del så uppskattar domstolens tydliga markering att det faktiskt rörde sig om ett hatbrott. Vi får nu se om åklagaren väljer att överklaga till hovrätten.

I sommar händer som vanligt mycket ute på vårt sommarparadis. De allra minsta barnen har faktiskt redan hunnit avsluta den första perioden. Ett stort tack till alla ledare som jag vet gjort sitt yttersta för att ge våra barn en oförglömlig upplevelse!

I och med detta nyhetsbrev tänkte jag ta sommarlov från skrivandet i några veckor. Jag hoppas att ni alla får en fantastisk sommar med tillfällen till såväl vila som nya upplevelser. Vi hörs igen i augusti!

/Aron