Kära medlemmar,

Igår deltog jag i en mycket fin begravning och minnesstund för Per Ahlmark som avled tidigare denna månad. Att Per betytt mycket för svenska judar märktes tydligt i de fina hyllningar som framfördes och faktumet att många församlingsmedlemmar var på plats för att hedra hans minne. Vi som var där fick lyssna till väldigt vackra minnesord från rabbin Michael Melchior, Peter Wolodarski och Birgitta Ohlsson.

Per Ahlmark var en orädd person som alltid stod upp mot antisemitismen. Att hans röst hade behövts idag gjordes mer än tydligt när Sverigedemokraten Björn Söder i fredags uttalade att judar (och samer) inte är svenskar. Detta uttalande fick stor spridning på sociala medier och har också fördömts av många ledande politiker. Och så måste det vara. När riksdagens andre vice talman gör ett sådant uttalande så är det allas plikt att markera tydligt. Vad jag med full kraft vill vända mig emot är att ledande politiker uttalar sig om vem som är svensk och vem som inte är det. Det är helt enkelt inte en politisk fråga (till skillnad från medborgarskap). Att identifiera sig som svensk är något som måste vara upp till var och en att bestämma. Vi måste alla ställa oss frågan vad som blir konsekvensen av SD:s uttalande. Vad händer med oss som av detta parti inte är svenskar?

I söndags gjorde jag min premiär på Järvaveckan som äger rum på Spånga IP strax utanför stan. Jag deltog i ett mycket intressant seminarium om judiskt-muslimskt partnerskap mot antisemitism och islamofobi som arrangerades av Myndigheten för stöd till trossamfund. Jag är övertygad om att det är mycket viktigt att ha en öppen dialog med seriösa företrädare för det muslimska civilsamhället. Väldigt kul att se såväl judar som muslimer i publiken.

Jag förbereder mig också för att delta i Almedalsveckan. Min plan är att vara på plats 4-6 juli och delta som talare i följande paneler:

  • Den nya och gamla antisemitismen (5 juli, 08:30 - 09:15 i S:ta Maria domkyrka)
  • Hur skapar vi en hållbar fred - för mänsklig säkerhet och en säkrare mänsklighet? (5 juli, 11:00 – 12:00 i S:ta Maria domkyrka)
  • Där olikheter möts skapas möjligheter (6 juli, 09:00-09:45 i Öresundshuset på Hästgatan 1)

Kom gärna förbi om ni är på plats!

/Aron