Kära medlemmar,

I helgen har vi firat shavuot i vår församling. Eftersom det var då som det judiska folket fick torahn vid Sinai berg finns det en tradition av att studera torah under hela natten – så även i vår församling. Jag deltog själv i ett mycket välbesökt arrangemang som församlingen ordnade tillsammans med synagogorna Adat Jeschurun och Adat Jisrael med flera intressanta talare under lördagskvällen. Stort tack till alla som var med och ordnade!

I veckan deltog jag också i en lunch i Bajit tillsammans med bl.a. husets ägare – Stiftelsen  Judaica – och Föreningen Hillel. Som församlingsordförande har jag givetvis bra koll på vilken verksamhet vi bedriver i huset: i år omkring 100 kulturprogram, barn – och ungdomsverksamhet, bibliotek mm. Just därför var det kul att höra att Föreningen Hillel i detta har flera barn i sin verksamhet än vad de någonsin haft historiskt. Det är helt fantastiskt!

Nu på fredag kommer jag att tala vid en invigningsceremoni för Stockholms första snubbelstenar. Många som rest runt i Europa har sett dessa små mässingsbitar i gatan som har en inskrift med ett offers namn och placeras i trottoaren framför offrets sista bostad. Omkring 70.000 stenar med namn på offer för nazismens förföljelse och utrotningspolitik finns utplacerade i ett antal europeiska länder. Nu på fredag installeras tre olika stenar till minne av judar som utvisades från Sverige till en säker död i nazisternas koncentrationsläger. Kom gärna förbi Kungsholmstorg kl 10.00 på fredag om du har möjlighet.