Kära medlemmar,

I helgen nåddes vi av det tråkiga beskedet att Per Ahlmark avlidit. Under de senaste dagarna har jag tydligt kunnat se hur pass viktig Per var för många av oss svenska judar men också för en hel generation av unga liberaler. I samband med Pers död gjorde jag följande uttalande för Judiska Centralrådets räkning: http://www.judiskacentralradet.se/single-post/2018/06/11/Till-minne-av-Per-Ahlmark
Pers anhöriga uppmanar de som vill att tänka på Svenska kommittén mot antisemitism som Per var med om att grunda.

Förra tisdagen var det många som samlades i Bajit för att vara med om när det nya Judiska biblioteket invigdes av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Det blev en mycket fin och härlig ceremoni med inslag av poesi, musik och tal. Stort tack till alla som var med och ordnade och till alla som kom. Jag hoppas att så många som möjligt tar sig tid att komma förbi och ta en titt på vårt nya och vackra bibliotek.

I helgen kommer den europeiska judiska organisationen European Council for Jewish Communities (ECJC) att hålla sitt styrelsemöte hos oss här i Stockholm. ECJC grundades för 40 år sedan av bland andra Fritz Hollander i syfte att stärka de judiska församlingarna runt om i Europa. Organisationen ordnar varje år flera seminarier och aktiviteter för de som arbetar inom judiska organisationen. För min del känns det mycket roligt att de valt att förlägga sitt styrelsemöte här. Ser fram emot att visa upp vår fina församling för våra utländska gäster!

På söndag deltar jag i ett seminarium på Järvaveckan. Arrangemanget kan sägas vara en motsvarighet till politikerveckan i Almedalen där syftet är att minska avståndet mellan folkvalda och medborgare. Arrangemanget är gratis och äger rum på Spånga IP på Järvafältet. Jag ska delta i en diskussion tillsammans med muslimska företrädare om antisemitismen och islamofobin i dagen samhälle samt vad vi kan göra för att motverka hat och hot.

Just detta med hot och hat blev återigen aktuellt i veckan när rättegången mot de tre män som står åtalade för grov mordbrand efter attacken mot synagogan i Göteborg i december ifjol. Attacken kunde fått mycket allvarliga konsekvenser om inte ett kraftigt regn dragit in. Detta är sannolikt det allvarligaste antisemitiska hatbrott (livstids fängelse finns i straffskalan) som någon åtalats för i Sverige. Min förhoppning är att domstolen kan bringa klarhet i de åtalades motiv för gärningen men också att den tydligt slår fast att det rörde sig om ett antisemitiskt hatbrott. Dom väntas den 25 juni.

Nu är sommaren här och ett av de säkraste tecknen är att verksamheten ute på allas vår favoritplats drar igång denna vecka. Vill avsluta mitt brev denna vecka med att önska alla ni som reser dit denna vecka en fantastisk vistelse!

Aron