Kära medlemmar,

I torsdags höll fullmäktige sitt vårmöte. Förutom de sedvanliga frågorna om godkännande av föregående års årsredovisning och ansvarsfrihet åt styrelsen valdes en ny ekonomiansvarig i styrelsen. Ny ekonomiansvarig är Michael Zamek som har mycket lång erfarenhet från att ha arbetat med frågor gällande ekonomistyrning i såväl judiska organisationer som på Sveriges Radio. Jag ser mycket fram emot att arbeta med Michael! Samtidigt skulle jag vilja rikta ett stort tack till Michael Cohn som haft denna post sedan december 2015. Vi är dig ett stort tack skyldiga för allt du gjort för vår församling!

Igår hade jag tillsammans med flera andra representanter för församlingen och Judiska ungdomsförbundet nöjet att ta emot kongressledamoten Nita Lowey och hennes make i Bajit. Nita representerar sedan 1989 delstaten New York i USA:s representanthus där hon bl.a. lett den mäktiga budgetkommittén. Hon är även medlem i kongressens intressegrupp för Israel. Det blev ett intressant och givande samtal om vår församling, förutsättningarna för judiskt liv i Sverige och självklart lite amerikansk politik också.

På fredag träffar Judiska Centralrådet Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. För oss i Centralrådet är det naturligtvis viktigt att ha en bra relation till de ledande politikerna. Som bekant är Ulf Kristersson en av kandidaterna till att bli statsminister efter höstens val. Mötet kommer sannolikt att fokusera på förutsättningarna för judiskt liv i Sverige, särskilt med betoning på frågor om säkerhet och kampen mot antisemitism.

På tisdag kl 18:00 (5 juni) invigs det nya Judiska Biblioteket i Bajit. Vi har tillsammans skapat ett vackert, funktionellt och lättillgängligt bibliotek i Bajits hjärta. Det blir en kort ceremoni med tal av bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, musik, poesi och självklart något litet gott att äta och dricka. Hoppas att få träffa så många som möjligt av er där!