Kära medlemmar,

även denna vecka vill jag inleda mitt nyhetsbrev med händelsen i Helsingborg i förra veckan. Sedan sist har en person gripits i Danmark misstänkt för mordförsök på den judiska kvinnan i Helsingborg. Mannen kommer inom kort att utlämnas till Sverige där han med största sannolikhet blir häktad. När det gäller motivet för brottet så är det fortfarande oklart. När jag talar med polis och åklagare är man tydliga med att man har ett öppet sinne men att det i nuläget inte finns tecken på att motivet för gärningen skulle vara att den attackerade kvinnan är judinna.

I främst utländsk media förekommer tämligen vilda spekulationer om motivet för gärningen. Teorier som ibland enbart tycks bygga på faktumet att den misstänkte mannen har sitt ursprung i ett muslimskt land. Givetvis kommer vi att följa denna fråga. Skulle gärningsmannen ha agerat utifrån ett antisemitiskt motiv så är det inträffade det absolut värsta antisemitiska dådet i Sverige.

Nu på söndag kommer jag att delta i Judiska Centralrådets årsmöte som denna gång hålls i Malmö. Vi kommer givetvis att diskutera händelserna i Helsingborg men även fortsätta arbetet med att stärka samarbetet mellan de olika judiska församlingarna och föreningarna i Sverige.

Redan nu på torsdag har vi ordinarie vårmöte i fullmäktige här i Stockholm. På agendan står bland annat godkännande av årsredovisning och förvaltningsberättelse, beslut om ansvarsfrihet för styrelsen och svar på motioner från fullmäktiges ledamöter. Om du som medlem har tid och lust, kom gärna förbi och lyssna in på diskussionerna. Vi börjar, som alltid, klockan 18.30 i Sessionssalen.

/Aron