Kära medlemmar,

I söndags deltog jag i Föreningen Förintelsens Överlevandes årliga vårlunch på Hasselbacken i Stockholm. Det var en stor ära att få säga några ord till föreningens medlemmar som gjort och alltjämt gör så mycket för att minnet av Förintelsen aldrig ska glömmas. Med tanke på att vi i dagarna firar staten Israels 70-årsjubileum reflekterade jag över att de flesta som var på plats i söndags vet av egen erfarenhet hur det är att leva som jude utan en judisk stat. Jag passade på att särskilt tacka föreningens avgående ordförande Livia Fränkel för hennes mångåriga arbete och önska dess nye ordförande Tommy Ringart ett varmt lycka till i denna viktiga position.

På kvällen firade vi Israel med en helt enastående konsert i Stora synagogan. Pianisten Gil Shohat och sångerskan Daniella Lugassy bjöd på en helt fantastisk föreställning med israelisk musik från olika tidsperioder. Särskilt kul att också få fira de israeliska framgångarna i Eurovision. En oförglömlig upplevelse! Stort tack till Lizzie, John, Marianne, Gunila, Birgitta och alla andra som gav oss denna möjlighet!

Som många av er säkert är medvetna om är situationen i Israel och de palestinska områdena mycket instabil. Bara under de senaste dagarna har uppemot ett sextiotal palestinier mist livet på Gazaremsan. Vi vet av erfarenhet att vad som sker i Mellanöstern brukar påverka situationen för oss judar här i Sverige. Mot den bakgrunden skulle jag vilja uppmana er alla att vara extra uppmärksamma när ni besöker någon av våra institutioner. Om ni ser något, påtala det genast för vår säkerhetspersonal.

Nu till helgen firar vi Shavuot till minne av att Toran gavs till det judiska folket vi Sinai. Traditionen är att stanna upp hela natten och studera. Givetvis kommer det att finnas möjlighet till det även här i Stockholm; både i Bajit och i Adat Jisrael kommer det att studeras till långt in på småtimmarna. Hoppas ni har möjlighet att titta förbi!

Chag Sameach!