Kära medlemmar,

Skriver dessa rader på ett flygplan på väg till Stockholm från Helsingborg.

Det var tidigt på tisdagsmorgonen som en kvinna utsattes för ett mordförsök i centrala Helsingborg. Kvinnan, sekreterare i den judiska församlingen i Helsingborg, fördes till sjukhus och hennes tillstånd är stabilt.

På eftermiddagen reste generalsekreterare Isak Reichel och jag till Helsingborg för ett möte med polisledningen, kommunen samt de judiska församlingarna i Helsingborg och Malmö. Vi blev informerade om läget: en misstänkt gärningsman är anhållen i sin frånvaro. Polisen meddelade också att de inte kunde se att det fanns ett hatbrottsmotiv. Det kändes bra att ett tiotal representanter för det judiska Sverige med så kort varsel kunde samlas när en sådan här allvarlig händelse inträffar. Det är viktigt för oss att våra vänner i Helsingborg kan känna att det är många som står bakom dem.

Under kvällen sammanträdde också Helsingborgs interreligiösa råd som tillsammans starkt fördömde det inträffade. Också det en mycket viktig markering.

För vår del kommer vi att följa händelseutvecklingen noggrant och stödja våra vänner i Helsingborg så gott det bara går.

Slutligen vill jag önska den drabbade kvinnan och hennes familj all styrka just nu. Refua Shelma - må hon tillfriskna snart!