Kära medlemmar,

I förra veckan högtidlighöll vi Jom Hashoa med en mycket fin och värdig ceremoni i Sessionssalen. Stort tack till alla som organiserade och deltog!

Veckan efter Jom Hashoa minns vi alla de som fått sätta livet till som soldater eller som offer för terror i Israel. Detta känns dessvärre än mer aktuellt i år när södra Israel utsätts för beskjutning från Gazaremsan som i skrivande stund resulterat i fyra mördade israeler. Våra tankar går givetvis till de anhöriga, till de skadade och till de som måste leva med det konstanta hotet om raketbeskjutning. Vi hoppas självklart på fred – shalom – i Israel!

Förra veckan högtidlighölls första maj i hela vårt avlånga land. I Malmö bestämde sig dock socialdemokraternas ungdomsförbund – SSU – för att skandera ”krossa sionismen” under sin demonstration. I samtal med bl.a. SSU:s ordförande Philip Botström har jag framhållit att detta slagord innebär en önskan att nermontera den judiska staten vilket enligt vedertagna definitioner utgör antisemitism. Även om Botström delade min uppfattning verkar SSU-distriktet i Skåne inte göra det. Det är därför viktigt att den socialdemokratiska ledningen talar tydligt i denna fråga.

Nu på onsdag firar vi att staten Israel fyller 71 år. Denna gång med en helkväll i Bajit och uppträdanden av den israeliske artisten Nir Ambar. Kommer att bli en toppenkväll!

Chag Sameach!