Kära medlemmar,

I lördags mitt under pågående gudstjänst tog sig en terrorist in i synagogan i Poway utanför San Diego i USA. Väl inne i synagogan mördade han en kvinna och skadade flera. Tack vare modiga ingripanden från synagogans rabbin och flera besökare kunde en ännu värre tragedi undvikas. Dådet inträffade på dagen ett halvår efter terrorattacken mot en annan synagoga i Pittsburgh då elva människor miste livet. Våra tankar är givetvis hos skadade och anhöriga och hos den judiska församlingen i Poway. Här i Stockholm följde vi händelseutvecklingen och uppmanar som alltid våra medlemmar att vara vaksamma när ni besöker några av våra byggnader. All misstänkt aktivitet ska rapporteras till Polisen eller till vår säkerhetspersonal.

I måndags deltog jag i en mycket fin och värdig begravningsgudstjänst för Nina Lagergren som avled tidigare denna månad 98 år gammal. Nina ägnade en stor del av sitt liv åt kampen för att få reda på sanningen om vad som hände hennes bror Raoul Wallenberg. En imponerande kvinna som jag hade förmånen att få träffa flera gånger. Minnet av Nina kommer att finnas hos oss under lång tid.

På torsdag kväll högtidlighåller vi Jom Hashoa – den judiska minnesdagen för Förintelsens offer. Jag hoppas att så många som möjligt har möjlighet att delta i vår ceremoni och hedra våra mördade systrar och bröder.