Kära medlemmar,

Denna vecka började för min del i Florens där jag deltog i en konferens anordnad av EU:s koordinator mot antisemitism. Konferensen hade den (tyvärr) mycket relevanta rubriken Addressing the Rising Antisemitism in Europe. Under konferensen hade vi möjlighet att få lyssna på judiska såväl som muslimska företrädare för civilsamhället, forskare samt representanter från olika europeiska regeringar (även den svenska). Jag talade om den svenska situationen där vi under ett antal år kunnat se en ökning av antisemitiska incidenter. Det blev en bra diskussion med bra input från olika europeiska länder. Konferensen avslutades med ett besök i Florens fantastiskt vackra synagoga.

I tisdags deltog jag i israeliska ambassadens årliga firande av Israels nationaldag där vi fick förmånen att lyssna till tre otroligt begåvade israeliska ungdomar som spelade klassisk musik. Jag blev både imponerad och rörd av statsminister Stefan Löfvens tal där han talade varmt och öppet om den svensk-israeliska relationen och där han också utryckte stor beundran över vad staten Israel och dess invånare åstadkommit under dessa 70 år. Löfven framhöll också Israels roll som viktig exportmarknad för svenska företag. Vi får nu hoppas på en upptining i relationerna mellan Sverige och Israel.

I höstas var jag inbjuden till Judiska Föreningen i Uppsala för att tala om vår församling. Några dagar före mötet fick jag höra att föreningens grand old man, 95-årige Abraham Grienspan, såg särskilt fram emot att träffa mig. Abraham hade nämligen fått reda på att han studerat vid samma jeshiva i Polen som min morfar före kriget. Väl i Uppsala hade vi ett mycket fint möte där vi talade om allt mellan himmel och jord. Jag minns särskilt att Abraham påpekade att jag i mina spalter i Tachles inte önskade fred över Israel. I förra veckan avled Abraham 96 år gammal och jag vill därför avsluta mitt nyhetsbrev denna gång med att från botten av mitt hjärta önska fred över Israel, må den komma snart!

/Aron