Kära medlemmar,

I torsdags kväll begav jag mig mot Bajit. Redan i Riddargatsbacken mötte jag flera bekanta ansikten som leende berättade hur mycket folk som var på plats och hur kul det kändes. När jag steg in i Bajit fick jag samma känsla. Fullt med folk som alla besökte olika aktiviteter; seminarium om de polska judarna som flydde till Sverige 1968, israelisk mat och musik med Udi Tzvieli och Café Bajit, kurser på Paideia Folkhögskola, årsmöte i Jeschurun, pesach-shoppare i Kosherian och mycket mer. Bajit betyder hem och det är precis så här det ska vara; fullt med olika aktiviteter och möten mellan nya och gamla bekanta.

Även i söndags hade vi fullt med aktiviteter i Bajit och en mycket välbesökt konsert i Stora synagogan som anordnades av Judisk Kultur i samarbete med Församlingen. Ett stort tack till er alla som var med och bidrog till denna succé!

Men vi kan alltid bli bättre. I förra veckan hade jag ett mycket givande möte med en israelisk kvinna som bott i Stockholm under en längre tid. För min del är det mycket prioriterat att involvera även den stora grupp israeler som bor här. En hel del – såsom matlagningskurser och bokcirklar på hebreiska – görs redan idag, men här kan vi bli bättre. Bli därför inte förvånade om ni inom kort ser reklam för våra evenemang även på hebreiska.

I måndags hade Isak Reichel och jag nöjet att äta lunch med Solveig Freudenthal som är ordförande för Synagogans vänner i Norrköping. I Norrköping finns nämligen en mycket fin synagoga från 1858. Föreningen har en omfattande verksamhet som vi från församlingens sida gärna vill stötta. Det blev ett trevligt samtal där vi diskuterade hur vi kan hjälpa Norrköpingsföreningen mer och hur vi kan se till så att fler judar i Östergötland blir medlemmar i vår församling. Judiskt liv utanför storstäderna måste också vara möjligt!

På fredag inleder vi firandet av pesach med två sederkvällar. Givetvis ordnar församlingen sederkvällar för de som vill fira med oss. Den första kvällen leds av rabbin Amram Maccabi och kantor Isidoro Abramowicz och den andra av Progressiv Judendom. Ett tydligt tecken på den enhetsförsamling vi är.

Nu återstår det bara för mig att önska er alla en Pesach Kasher VeSameach – en riktigt glad pesach tillsammans med familj och vänner!

/Aron