Kära medlemmar,

I förra veckan firades Purim storslaget i alla våra synagogor. Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla er som bidrog till att Purimfirandet år 5779 i Stockholm blev så pass lyckat!
I fredags träffade Lotta Reisch Jensen, Isak Reichel och Charlotte Manderman från Judiska centralrådet vår nya kultur- och demokratiminister Amanda Lind över en kopp kaffe och hammentaschen (kakor som äts under Purim). Det blev ett bra första officiellt möte där vi fick tillfälle att berätta om det judiska Sverige och om vilka utmaningar vi står inför. Vi hann också med att diskutera aktuella frågor som 2020 års internationella Förintelsekonferens i Sverige, planerna på ett Förintelsemuseum och givetvis den aktuella situationen för de judiska församlingarnas säkerhetsarbete i hela landet. Det känns positivt att det finns en fortsatt ambition om en aktiv minoritetspolitik hos vår nya kultur- och demokratiminister. Från Centralrådets sida ser vi fram emot en fortsatt god dialog under mandatperioden.
Tidigare under veckan bjöd Judiska församlingens styrelse Israels ambassadör Ilan Ben Dov på lunch. För oss i församlingsstyrelsen är det viktigt att ha en god dialog med den officielle representanten för den judiska staten. Det blev en mycket trevlig måltid där vi fick tillfälle att tala om såväl vad som händer inom vår församling som inom politiken i både Sverige och i Israel. Det var särskilt intressant att höra om det omfattande samarbete som finns mellan Sverige och Israel inom näringsliv, kultur och teknologi.
Slutligen vill jag framföra min stora tacksamhet till Mattias Schain och Samuel Sjöblom som arrangerade en stor solidaritetsmanifestation i form av en mänsklig ring runt moskén på Södermalm. Vi judar vet vi alltför väl hur det känns att vara föremål för hot och hat. Just därför är det så viktigt att visa vårt stöd för våra muslimska grannar.
Stort tack till er!