Kära medlemmar,

I fredags skrev jag ett debattinlägg i DN Kultur med anledning av Kristdemokraternas (KD) utspel om förbud mot böneutrop. Som judisk företrädare känner jag att det är viktigt att markera när ett riksdagsparti betecknar en annan minoritets religionsutövning som ”offensivt”. Min poäng är inte främst att böneutrop ska tillåtas utan att det inte ska förbjudas med hänvisning till att det är något ”offensivt”. KD är ett parti som, ofta ensamt, rakryggat stått upp för såväl Israel som kampen mot antisemitism. Efter attackerna i vintras i Göteborg och Malmö var det KD som snabbt såg till att det blev en extrainsatt riksdagsdebatt om antisemitism. Jag känner en stor tacksamhet till såväl KD som till dess enskilda representanter för det arbete som de lägger ner och kommer givetvis att värna vår relation till partiet även i framtiden.

I helgen höll Judiska Ungdomsförbundet i Sverige (JUS) sitt årsmöte. JUS är en paraplyorganisation som samlar de judiska ungdomsorganisationerna i Sverige. Det gläder mig verkligen att se våra ungas engagemang och jag vill rikta ett särskilt tack till den avgående ordföranden Yael Mosesson och till den tillträdande ordföranden Anna Simon Karlsson ett stort lycka till. Centralrådet beslutade nyligen att adjungera JUS:s ordförande till sina styrelsemöten. På så vis kan vi inkludera våra unga och säkerställa återväxt.

Även om det nya judiska biblioteket invigs först senare i vår finns det redan nu möjlighet att när ni besöker Bajit ta en titt på en miniutställning om haggadot så här lagom till pesach. Vår bibliotekarie arbetar för fullt med att få i ordning vårt nya bibliotek i tid till invigningen. Mer info om detta kommer.

Denna kväll tillbringar jag tillsammans med mina kollegor i styrelsen. Mycket står på agendan; lokalfrågan, IT-satsningar, medlemsrekrytering och Stora synagogans 150-årsjubileum år 2020 och så klart en hel del till!

/Aron