Kära medlemmar,

I det judiska Stockholm finns det många frivilliga som generöst ger av sin tid. Några som jag särskilt vill lyfta i detta sammanhang är Chevra Kadisha och alla de som arbetar med att se till att våra avlidna får ett så värdigt avslut som möjligt. Nu på söndag samlas de engagerade till den årliga Chevra-lunchen och jag vill med dessa ord framföra mitt stora tack till alla som engagerar sig inom Chevran, ni är sanna förebilder!

I min egenskap av ordförande för Centralrådet begav jag mig tillsammans med generalsekreterare Isak Reichel i onsdags till Malmö för att träffa den nya ledningen där. Malmö är dessvärre under de senaste åren varit mycket omtalat för problem med antisemitism. Så sent som i december förra året försökte några bränna ner kapellet vid den gamla begravningsplatsen och ett hundratal personer skanderade dödshot mot judar vid en demonstration i staden. Trots allt detta finns det idag en församling med över 500 medlemmar som erbjuder sina medlemmar en hel del aktiviteter. Det var kul att träffa den nya ledningen som bestod av många nya ansikten med mycket energi. Det är viktigt att vi svenska judar arbetar tillsammans, det är så vi förblir starka.

I veckan har flera medier uppmärksammat att man via Google kan komma åt flera grovt antisemitiska sidor på nätet. Vi har, bland annat genom World Jewish Congress, engagerat oss i denna fråga. Det är därför glädjande att redan denna vecka kunna läsa att Google har vidtagit en hel del nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med problemet.

I söndags hade jag nöjet att delta i Keren Hayesods Israeldag i Stockholm. Fullt med folk och mycket intressanta talare. Stort tack för inbjudan!

Igår (tisdag) meddelade Socialdemokraterna att man kommer att gå till val på ett förbud mot religiösa friskolor. Gymnasieminister Anna Ekström säger följande: ”För oss är det självklart att ingen elev ska utsättas för religiös påverkan i skolan. Att tro, eller att låta bli, ska vara varje barns eget val.”

Judiska centralrådet håller med om skolan inte ska tala om för barn vad de ska tro på, då det i Sverige råder religionsfrihet. Det följer dock av Sveriges åtaganden enligt bland annat Europakonventionen och EU-förordningen om nationella minoriteter att föräldrar ska ha rätt att uppfostra och låta utbilda sina barn i enlighet med deras kultur och tradition. De judiska skolorna i Sverige är inte religiösa eller konfessionella skolor utan skolor som för det judiska kulturarvet vidare till nästa generation genom att undervisa om den judiska kulturen och religionen.

Vi tycker därför att det är bra att socialdemokraterna vill att förändringarna ska göras med respekt för de nationella minoriteternas ställning och de ser att judiska skolan kommer att få fortsätta även efter en eventuell lagförändring. För att förtydliga detta föreslår Judiska centralrådet att en ny skolform bör skapas i skollagen; nationell minoritetsskola eller judisk nationell minoritetsskola. På så vis kan de judiska skolorna skiljas från de religiösa friskolorna.

Då den judiska gruppen i Sverige räknas som en nationell minoritet ska de judiska skolorna ses som skolor för den judiska minoriteten. Denna definition av Hillelskolan som en skola för en judisk minoritet formulerades redan år 1969 av Olof Palme då han var ecklesiastikminister.

Nu på söndag är det dags för Auser Dalims årliga Matze-försäljning i Bajit. Det brukar vara en trevlig happening där man får tillfälle att träffa nya och gamla vänner och botanisera i utbudet av alla olika produkter. Många kommer att ställa sig den eviga frågan; är det israeliskt eller holländskt matze som är bäst? Här går åsikterna isär! I vart fall skulle jag vilja uppmana er alla att på söndag och även framöver gärna gå fram och säga hej till en ny person som ni inte träffat tidigare. På så vis gör vi vår församling än mer välkomnande.

Jag önskar er en fortsatt fin vecka!

Aron