Kära medlemmar,

Ett judiskt talesätt säger ”Mishenichnas Adar Marbim B'Simcha”, från det att månaden Adar börjar ökar glädjen. Vi befinner oss nu i månaden Adar 2 eftersom det är skottår och en av de gladaste dagarna i den judiska kalendern, Purim, närmar sig. Givetvis kommer vi även här i Stockholm att fira Purim stort med aktiviteter för barn och unga och läsning ur Esters bok i alla våra synagogor. Även Chabad ordnar en stor Purimfest.

De judiska helgerna lär oss ofta något viktigt som vi även kan applicera i vår tid. På Purim minns vi hur en antisemitisk makthavare nästan lyckades utplåna det judiska folket men i slutändan var det han själv som fick sätta livet till. Jag tycker att detta firande säger mycket om det judiska folket. Vi ska vara öppna och välkomnande men vi ska agera med kraft mot de som vill oss illa. Purim (och andra judiska helger) sammanfattas ibland, lite skämtsamt, på följande vis: They tried to kill us, we survived, let’s eat! Hoppas att ni alla tar tillfället i akt att fira denna glada helg tillsammans med vänner och familj!

En annan fin tradition som vi upprätthåller här i Stockholm är den årliga lunch som vårt begravningssällskap, Chevra Kadisha, anordnar veckorna före Purim. Som många av er säkert vet så är det en grundläggande uppgift för en judisk församling att se till så att det finns en fungerande begravningsverksamhet. Som församlingsordförande känner jag därför en stor tacksamhet mot alla de kvinnor och män som frivilligt ställer upp för att se till så att vi kan genomföra värdiga judiska begravningar, ofta med väldigt liten framförhållning! Jag vill också passa på att tacka Anna Nachman som är församlingens begravningsansvariga för allt det jobb hon lägger ner. Ser fram emot att träffa er alla nu på söndag!