Kära medlemmar,

I förra veckan firade vi Israels självständighetsdag med en trevlig fest på Bajit. Det var verkligen trevligt att träffa många medlemmar i en så avslappnad och trevlig miljö. Det hela blev ju inte sämre av att man fick njuta av Udis goda hummus. För er som gick miste om denna möjlighet att njuta av finfin hummus, kan jag varmt rekommendera att komma redan nu på torsdag då Udi återigen bjuder på hummus samtidigt som man kan se Israels bidrag i Eurovision.

Mindre kul var att Sverige som enda EU-land valde att stödja en resolution i FN-organet Unescos styrelse. Eftersom resolutionen innehöll ett ifrågasättande av israelisk suveränitet även över västra Jerusalem och helt saknade kritik mot den antisemitism och terror som förekommer i denna konflikt, valde Centralrådet att skriva till utrikesminister Margot Wallström. Det är inte Centralrådets uppgift att vara Israels språkrör, däremot bör vi kunna framföra kritik i denna fråga eftersom den gäller kopplingen mellan det judiska folket och Jerusalem. En stad som är viktig för judar av såväl kulturella som historiska och religiösa skäl. Många internationella judiska organisationer har framfört kritik till den svenska regeringen med anledning av detta. I dagarna skickade World Jewish Congress ett brev författat på jiddisch som ju är ett officiellt minoritetsspråk i Sverige.

På söndag samlas Judiska centralrådet till årsmöte här i Stockholm. Centralrådets styrelse, som består av de fyra församlingsordförandena, håller regelbundet telefonmöte. Det är dock enbart en gång varje år som vi alla träffas. Representanter från de mindre judiska föreningarna i Sverige kommer också att vara med på mötet. På agendan står många intressanta och viktiga frågor. Bland det viktigaste vi ska diskutera gäller hur vi svenska judiska sammanslutningar ska samarbeta mer. I takt med att demografin ändras och tekniken utvecklas finns det anledning att se över möjligheten att fördjupa samarbetet oss emellan. Vi kommer också att få ta emot en rapport från en arbetsgrupp bestående av ett flertal mycket kunniga personer som under de senaste två åren tittat på hur det judiska Sverige bör vara strukturerat.

Hoppas att vi ses snart på någon av våra många aktiviteter och arrangemang!

/Aron