Kära medlemmar,

Låt mig börja med helgens vistelse i Umeå. I fredags träffade jag landshövdingen i Västerbottens län, Umeås kommunalråd, polischef m.fl. Syftet med mötet var att diskutera de hot som förekommit dels mot den Judiska föreningen i staden, dels mot enskilda judar. Min uppfattning är att kommunen måste intensifiera arbetet i skolor och i andra fora mot antisemitism och rasism. Kommunen måste också upplåta en lokal åt föreningen som är säker. Det kändes som ett bra möte. Det fanns en gemensam känsla av att nu är det nog, vi ska inte låta att nazister och fascister sätter agendan. Kommunen har också tillsatt en arbetsgrupp för att hitta en ny lokal åt föreningen.

Att Umeå tar situationen på allvar visade sig inte minst vid söndagens kippavandring i staden. Omkring 350 personer slöt upp för en 20 minuter lång kippavandring som avslutades med tal, i solidaritet med Judiska föreningen. Detta kändes som ett mycket värdigt och fint evenemang som också belyste det problem med antisemitism som finns i vårt samhälle. Under helgen fick jag också tillfälle att se den lokal som föreningen använt och träffa flera av stadens judar. Det är verkligen imponerande att se hur mycket som kan göras med små medel! Givetvis kommer vi att fortsätta hålla kontakten med våra vänner i Västerbotten.

Under den kommande veckan inträffar två viktiga moderna judiska högtidsdagar. På söndag kväll infaller Jom Hazikaron – den dag då vi minns de som stupat för staten Israel som soldater eller som civila offer i terrordåd. Dagen därpå – Jom Ha’atsmaut – firar vi staten Israels 69-årsjubileum. Det ligger en fin symbolik i att firandet av självständighetsdagen föregås av denna minnesdag. Jag tror att det är viktigt att minnas det som varit och de som fått sätta livet till för att vi ska kunna fira och blicka framåt. Jag hoppas att få se många av er vid Församlingens firande av Israels 69-årsdagpå tisdag eftermiddag och kväll!

/Aron