Så här dagarna efter invigningen av Bajit så är jag fotfarande uppfylld av en väldigt stark positiv känsla. Det var så härligt att gå omkring i vårt nya fina hus tillsammans med över 1 200 andra personer och prata om framtiden. En framtid som jag tycker känns ljus. Vi har nu ett hus som är fantastiskt fint. Ett hus som till stor del kommer att fyllas av dagliga – och mycket viktiga – verksamheter som Hillelskolan och dess förskola, kosheria mm. Men som också kommer att ha plats för så otroligt mycket mer.
I mitt tal vid söndagens invigning försökte jag sätta in Bajit i ett större historiskt perspektiv. Vid två särskilda punkter i vår historia; byggandet av Stora synagogan 1870 och skapandet av Hillelskolan och Judiska Centret på 1950- och 60-talen har Församlingen, eller individer inom den, tagit modiga initiativ. Bajit är ytterligare en av dessa milstolpar. Processen har varken varit kort eller okomplicerad, men nu är den färdig. Nu är Bajit på plats. Som jag också försökte betona i mitt tal så ska Bajit vara ett hus präglat av pluralism; vi ska finna utrymme för alla så gott det bara går.
Redan dagen efter invigningen flyttade delar av vår personal in i Bajit. Det är främst de tjänstemän som arbetar med utbildning, ungdomar, program och Glämsta som kommer att ha sina arbetsplatser där. Kom gärna förbi och säg hej, eller varför inte passa på att äta en god kosher lunch i det fina caféet.
Ett annat nöje har varit att få träffa rabbin Michael Melchior som besökt Stockholm. Rabbin Melchior har som få andra varit aktiv i den israelisk-palestinska fredsprocessen. Rabbin Melchior är inte enbart sysselsatt med Mellanöstern, han har även tagit initiativ till Malmöprojektet. Detta projekt går ut på att den judiska respektive den muslimska församlingen i Malmö ska anställa en rabbin respektive en imam som ska arbeta med interreligiös dialog i staden. Om tillräcklig finansiering kan anskaffas kommer detta projekt att kunna sjösättas redan i november i år. Det är min innerliga förhoppning att detta fina projekt kan bli verklighet.

Aron Verständig