Kära medlemmar,

Efter pesach är nu verksamheten i full gång. Vi blickar tillbaka på två fina sederkvällar i församlingens regi där den första leddes av rabbin Amram Maccabi och kantor Isidoro Abramowicz och den andra av Progressiv Judendom.

I en lägenhet på Östermalm i Stockholm bor sedan nästan ett år tillbaka Isak, Klara, Marcus och Gabriel. Konceptet kallas för Moishe House och går ut på att de boende ska ordna flera aktiviteter varje månad för judiska ungdomar, alltifrån shabbatmiddagar och föreläsningar till gemensamma joggingturer och spelkvällar. Helt enkelt ett fantastiskt sätt att skapa en gemenskap för unga judar - en grupp som kanske inte alltid är så lätt att attrahera till andra typer av evenemang. Det är särskilt glädjande att Moishe House har lyckats locka många som tidigare inte varit aktiva i vår församling. I måndags bjöd de på en utsökt middag och vi fick tillfälle att diskutera hur konceptet kan utvecklas ännu mer.
Igår (tisdag) hade jag den stora äran att få äta middag med kardinal Anders Arborelius i hans residens. Det blev en mycket trevlig kväll med intressanta diskussioner och god mat. Jag blev mycket inspirerad av middagsgästerna men särskilt av biskop Arborelius själv. Jag har sällan mött en så omtänksam och ödmjuk person och jag ser fram emot ett fortsatt nära samarbete.
Ikväll (onsdag) högtidlighåller vi Jom Hashoa - den judiska minnesdagen för Förintelsen. Vi minns särskilt att det i år gått exakt 75 år sedan det heroiska upproret i Warszawa-gettot inleddes. Just denna vecka befinner sig en stor grupp judiska ungdomar från hela Sverige i Polen för att delta i March of the Living, en veckolång rundresa i Förintelsens spår tillsammans med ungdomar från hela världen. Erfarenheten säger att det brukar bli en oförglömlig resa. Jag sänder mina varmaste hälsningar till alla deltagare och guider.
På shabbes ska jag besöka Judiska Hemmet och delta i den månatliga gudstjänsten där. Det är alltid lika trevligt att besöka våra äldre på denna vackra och så välskötta plats. På söndag deltar jag i en minnesstund anordnad av Judiska Föreningen i Uppsala. En sten till minne av de som mördades under Förintelsen ska avtäckas på den judiska begravningsplatsen där.
Så här kan en vecka i en församlingsordförandes liv se ut. Mycket jobb men också mycket variation och för det mesta mycket givande. Önskar er alla en fortsatt bra vecka!
/Aron