Kära medlemmar,

Igår kväll hade jag det stora nöjet att få tala i Norrköpings vackra synagoga inför stadens judiska förening. Det blev en trevlig kväll med många givande diskussioner om vår församling och om hur det är att leva som jude i Sverige idag. Tack!

Denna lördag kommer återigen stöveltramp att höras i Stockholm när nazistiska NMR givits rätt att demonstrera. Polisen valde denna gång att bara låta nazisterna marschera på Kungsholmen och inte förbi synagogan som de hade ansökt om. Givetvis har vi en dialog med polisen gällande skyddet kring våra institutioner. Det är hög tid för våra politiker att genomföra de lagändringar som krävs för att polisen inte gång efter annan ska vara tvungna att ge nazister rätt att demonstrera i våra stadskärnor. För dig som känner att du vill göra något - slut upp i någon av våra synagogor nu på lördag för att visa att vi är så mycket starkare än dessa mörka krafter. Samtidigt vill jag uppmana alla medlemmar att vara försiktiga när ni rör er i staden under lördagen.

I dessa dagar är det många som funderar kring hur en ska rösta den 9 september. Den 29 augusti kl 18:30 ordnar därför Judiska Församlingen i vanlig en valdebatt med framträdande representanter från samtliga riksdagspartier kring judiska frågor såsom omskärelse, kosherslakt, säkerheten kring judiska institutioner, antisemitism, förhållandet till Israel och andra intressanta frågor. Obligatorisk föranmälan till john.gradowski@jfst.se.

Dagen därpå har fullmäktiges presidium beslutat att hålla ett extra fullmäktigemöte för att diskutera hotbilden mot oss judar i Sverige. Fullmäktige kommer få relevant information från bl.a. Expo, Försvarshögskolan och från vår egen säkerhetsorganisation. Som vanligt är mötet öppet för alla församlingsmedlemmar med start kl 18:30.

Jag vill återigen passa på att göra lite reklam för Caféet i Bajit som från och med förra veckan drivs i ny regi. Nytt är också att det kommer att serveras kött vissa dagar i caféet, ta gärna en titt förbi!

/Aron