mars, 2018

22mar18:00- 20:30Mars 1968 i Polen  – 50 år senare  

mer

Evenemangs information

Mars 1968 började med studentrevolten och protester från de intellektuella som en del i kampen för ett demokratiskt och mer liberalt samhällssystem. Den kommunistiska maktapparaten svarade med utrensningar och repressioner av olika slag, och startade en antisemitisk kampanj i landet. Ca 13000 polska judar lämnade sitt land åren 1968-1972. En stor grupp av dem kom till Sverige.

Videokonst- och filmvisning, fri entré

Obligatorisk föranmälan till: john.gradowski@jfst.se senast 19 mars, ange namn, mobilnr och e-postadress.

Kvällen inleds med ett samtal mellan journalisten Joanna Rose och Dariusz Stola, chef för Museet för de Polska Judarnas Historia, Polin om minnet kring händelserna 1968 i Polen

Film: Varför lämnade jag Polen? (12 min.) K. Piotrowska

Film: Skibet M. Marzynski (57 min.) 1970/2010 Danmark (Engelsk text)

Film: Vägen till det blågula (47 min.), G. Nowinski, SVT 1975

I sin videokonst  frågar konstnären Krystyna Piotrowska ett antal personer varför de lämnade Polen. Deras korta, ibland oväntade, svar ger en bred och intressant bakgrund till deras beslut.

Filmregissören Marian Marzynski lämnade Polen 1969 för Danmark. Sin första tid tillbringade han på en båt St. Lawrence vid Köpenhamns kaj tillsammans med 500 andra flyktingar ur den polsk-judiska gruppen. Deras tillvaro och möten med danska myndigheter skildrar han i sin film.

I sin film Vägen till det blågula ger filmregissören Gregor Nowinski ett personligt porträtt av några av sina vänner som liksom han lämnade Polen efter de dramatiska händelserna 1968. Nowinski frågar sig hur de hade funnit sig tillrätta efter fem år i Sverige och om de har lyckats finna sin identitet på nytt.

Arrangerat av Judiska församlingen, Vänförening för Museet för de Polska Judarnas Historia Polin med stöd av Stockholms stad och i samarbete med Bajit, Judisk krönika,  Svenska kommittén mot antisemitism.

Tid

(Torsdag) 18:00 - 20:30

Leave a Comment