Warning: date() expects parameter 2 to be long, string given in /storage/content/40/3000440/jfst.se/public_html/wp-content/plugins/eventON/eventon-core-functions.php on line 222

,

1jan00:00- 00:00Judiska församlingens kursutbud för hösten 2018, för alla mellan 2-120!

mer

Evenemangs information

Våra kurser/program för barn och ungdomar:

Utbildningsansvarig är Szilvi Somlai. För information om alla våra utbildningsprogram, mejla szilvi.somlai@jfst.se .

Anmäl ditt barn till Aaron Isaacs skola 2018/2019
Aaron Isaacs skola är en judisk ”söndagsskola” för barn som inte går på Hillelskolan. Barn mellan 2-11 år är välkomna att på tisdagar 15.45-17.15 eller söndagar 10.30-12.00 lära sig judiska traditioner och hebreiska på ett lekfullt sätt. Anmälan sker bara online.

Bnei Mitsvaprogrammet
Fyller din dotter elva eller din son tolv år snart? Då är de välkomna till församlingens Bnei Mitsvaprogram, där de kan lära sig judiska traditioner, hebreiska och haftaraläsningen, samt tillbringa shabbatmiddagar tillsammans.

Programmet är en termin, nu är anmälan öppen till höstterminen för alla barn som firar bar/bat mitsva våren 2019.

Anmälan till höstterminen sker bara online.

Shana Haba’a
Shana Haba’a är ett ettårsprogram riktat till ungdomar som går i 9:an och är mellan bnei mitsva- och ledarskapsutbildningsåldern. Programmet börjar på Glämsta för ungdomarna som är på kollot under sommaren eller i september för dem som inte är på Glämsta. Programmet avslutas med en tre-veckors Israelresa.

Syftet med programmet är att utbilda en grupp ungdomar om Israel och kopplingen mellan judendom och landet, samt att diskutera identitetsfrågor.

Anmälan till höstterminen sker bara online.

Våra kurser i samarbete med Paideia folkhögskola:

BARN OCH FAMILJ – FÖRÄLDRAKURS
Vill du diskutera barn- och familjefrågor med andra föräldrar eller blivande föräldrar? Välkommen till denna kurs där vi tillsammans reflekterar över aktuella frågeställningar gällande judisk etik, tradition, religion, kultur och familjeliv. Varje kurstillfälle leds av en lärare eller inleds med en föreläsning.

http://paideiafolkhogskola.se/courses/barm-och-familj/

MISHNE TORA – MAIMONIDES
Mishne Tora är en av de viktigaste halachiska texterna. Maimonides (Rambam) skrev verket som en slags sammanfattning av de olika kommentarerna i Talmud om specifika ämnen. Vi kommer att gå igenom Hilchot Shabbat, alltså lagarna om Shabbat. Kursen är en översiktskurs (bekiut) som går ut på att bekanta sig med texten utan att dyka ner i kringkommentarerna eller de talmudiska källorna. Vi kommer att använda oss av den hebreiska originaltexten (med nekudot) och deltagarna uppmuntras att skaffa en egen volym. Förkunskaper i hebreiska är önskvärda men inte absolut nödvändiga. Öppenhet för att under kursens gång lära sig hebreiska fraser och terminologi förväntas. Vi läser, översätter och diskuterar texten tillsammans. Kursen vänder sig till nya såväl som tidigare deltagare.

http://paideiafolkhogskola.se/courses/mishne-tora-maimonides/

EN TIMME TALMUD: KÄNDA SUGYOT I TALMUD BAVLI
I denna kurs studerar vi några kända sugyot från den Babyloniska Talmud. En sugya betecknar en logisk enhet i en diskussion i Talmud om ett visst ämne. Urvalet består av sugyot med teologisk eller ideologisk betydelse för vårt moderna samhälle, sugyot som har en central ställning i de klassiska rabbinska kommentarerna samt sugyot som helt enkelt är märkvärdiga eller roliga. Grundläggande kunskaper i hebreiska rekommenderas men texten översätts under diskussionens lopp, som hålls på svenska. Vissa texter delas ut med engelsk översättning. Kursen välkomnar nya såväl som tidigare deltagare.

http://paideiafolkhogskola.se/courses/en-timme-talmud/

Tid

(Torsdag) 00:00 - 00:00

Leave a Comment