maj, 2019

23maj18:30”Herstory” – poesi och en personlig berättelse - från Warszawa-gettot via Stockholm till New York

mer

Evenemangs information

23 maj kl. 18.30
Den New York-baserade poeten Irena Klepfisz återvänder till Stockholm för första gången sedan 1949, där hon bodde under några barndomsår.
Irena Klepfisz har publicerat poesi sedan 1971. Hon använder både engelska och jiddisch i sina dikter för att söka efter sin egen röst. Hon har belönats med flera prestigefyllda priser i USA. Klepfisz är lärare judisk kvinnohistoria, jiddischöversättare och jiddischredaktör för den judiska feministiska tidskriften Bridges. Hon har varit aktiv i feministiska, lesbiska och judiska fredsorganisationer.
Irena Klepfisz föddes 1941 i gettot i Warszawa. Hennes far, Michał Klepfisz, en motståndsman och Bundaktivist, dödades vid upproret i gettot. Efter upproret gömde sig Irena och hennes mamma i en by. 1946 flyttade de till Sverige och fortsatte 1949 till USA. Irena minns åren i Sverige som sin lyckligaste barndomstid.
Kvällen kommer att innehålla samtal på engelska med Irena Klepfisz, Urszula Chowaniec, Gabi von Seltmann och Beila Engelhardt Titelman samt diktläsning på engelska, jiddisch och svenska.
Entré 50 kronor (jämna pengar, tack)
Plats meddelas vid obligatorisk föranmälan: https://www.cognitoforms.com/Paideia1/IrenaKlepfisz

Arrangörer:
Judiska församlingen, Jiddischsällskapet i Stockholm, Paideia, Vänföreningen för Museet de polska judarnas historia (POLIN)
Med stöd av Annika och Gabriel Urwitz´ Stiftelse.

Tid

(Torsdag) 18:30

Leave a Comment