april, 2018

23apr18:30Harry Schein -  En biografi

mer

Evenemangs information

Harry Scheins liv och karriär skulle kunna beskrivas så här: Sverige fick en ny filmpolitik. Harry Schein blev en kändis. Många fick göra film som annars inte hade fått göra det. Många fick inte göra film som annars skulle ha fått göra det. Men vem var han egentligen?

Skapandet av Svenska Filminstitutet 1963 är Harry Scheins mest omskrivna och dokumenterade insats, och kanske hamnar hans övriga gärning i skuggan av den. Trots att   under flera decennier satt på nyckelpositioner inom kulturpolitik, press och etermedia, och dessutom varen ytterst flitig skribent och samhällsdebattör, är hans centrala roll i svenskt samhällsliv förvånansvärt outforskad. Och där finns samtidigt alla andra sammanhang. Den där Schein är en statist, där han medverkar i skeenden som inte är hans. Vem var han? Den ensamkommande flyktingpojken som tog sig hela vägen upp till samhällets absoluta topp. Per Vesterlund har skrivit den första stora biografin över Harry Schein och hans många liv.

Per Vesterlund (1961) är universitetslektor i filmvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Gävle. Hans forskning har bland annat rört filmpolitik, den svenska arbetarrörelsen och filmen samt svensk tv-historia. Han har varit redaktör för bl a Citizen Schein (2010).

Obligatorisk föranmälan till john.gradowski@jfst.se senast 16 april.

 

 

 

 

Tid

(Måndag) 18:30

Leave a Comment