september, 2017

3sep12:00- 19:00Europeiska Judiska Kulturdagen

mer

Evenemangs information

Judiska Församlingen i Stockholm, Paideia folkhögskola & Bajit arrangerar en dag med judisk kultur 3 september. Årets ämne är Diasporan som vi presenterar genom mat, musik, dans, film och spännande samtal.
 

Schema

12.00 – 20.00 MATMARKNAD MED GATUMAT FRÅN MELLANÖSTERN OCH ÖSTEUROPA
12.15 – 12.35 Introduktion:
Diasporan - ett kroniskt judiskt tillstånd av melankoli?  Natalie Lantz 
12.45 – 13.45 KLEZMERJAM
MED LARS YDGREN (FLYGANDE BOKRULLEN)
OCH MAX LJUNG (KIZELO MLEKO)

(arrangör Svenska Klezmerföreningen och Vargkatten) 
14.00 – 14.45  DANS TILL KLEZMERMUSIK - WORKSHOP
MED DANSPEDAGOG MEA NORDENFELT
15.15 – 16.00 Israel och Diasporan
Lasse Dencik, Anneli Rådestad
Moderator: Anders Carlberg 
16.15 – 18.00 Film
Freud flyttar hemifrån
18.15 – 19.15 Kreativitet och diaspora
Marianne Goldman, Stephan Mendel-Enk
Moderator: Margit Silberstein
19.30 – 20.00 Stand up med Jonatan Unge

 

Arrangörer: Judiska församlingen i Stockholm i samarbete med Bajit – Huset för judisk utbildning & kultur och Paideia folkhögskola. Med stöd från Annika och Gabriel Urwitz stiftelse.

 
 

Mer info om Klezmer Band och Dansworkshop

Jamma Klezmer
Ta med instrument eller sångröst och spela – tralla klezmerlåtar.
Skriv ett mail till klezmerforeningen@gmail.com och berätta att du ska vara med om du vill ha info om låtarna.
Ledare: Lars Ydgren (Flygande Bokrullen) och Max Ljung (Kizelo Mleko)

Dansa till klezmermusik
Upplev gemenskapen och glädjen i att dansa till klezmermusik.
Ta lätta steg till ett lyckorus.
Ledare: danspedagog Mea Nordenfelt

Mer info om filmen här.

Mer info om panellists

Bios

Introduktion:
Diasporan - ett kroniskt judiskt tillstånd av melankoli? 

Natalie Lantz

Natalie Lantz är översättare av hebreisk skönlitteratur och doktorerar i Hebreiska bibelns exegetik vid Uppsala universitet. Under det kommande året är hon kulturkrönikör för Judisk Krönika.

Panel: Israel och Diasporan

Lars (Lasse) Dencik

Lars (Lasse) Dencik ingår i programrådet för J! – Judisk Kultur i Sverige och var under flera år även medlem i redaktionsrådet för Judisk Krönika. Lasse är senior professor i socialpsykologi. Han forskar om och har skrivit åtskilligt om förhållandet mellan samhälleliga moderniserings-processer och judiskt liv i Sverige och Europa. Till hans publikationer på detta område hör bl a:  Judendom i Sverige. En sociologisk belysning, Swedish Science Press,2005;  Judiskt liv i Sverige -  identitet, levnadsvanor och attityder bland medlemmarna i de judiska församlingarna i Sverige vid ingången till 2000-talet, (tillsammans med Karl Marosi), Judiska Centralrådet, 2007; Konsten att vara judisk i den svenska moderniteten, i Socialvetenskaplig Tidskrift Nr2/3, 2009; The Dialectics of Diaspora in Contemporary Modernity, in Eliezer Ben-Rafael, Judit Bokser Liwerant and Yosef Gorny (eds) Reconsidering Israel-Diaspora Relations, BRILL publishing house 2014.;Different antisemitisms: Perceptions and experiences of antisemitism in Sweden and across Europe (together with Karl Marosi), Institute for Jewish Policy Research, London, 2017.

Anneli Rådestad

Anneli Rådestad tog över chefredaktörskapet för Judisk Krönika sommaren 2015. Hon har tidigare arbetat som reporter och producent på Sveriges radio, bland annat på Ekots utrikesredaktion och aktualitetsprogrammen P1-morgon och Människor och tro. Anneli Rådestad kommer närmast från Paideia - the European Institute for Jewish Studies in Sweden, där hon utvecklade Paideias ledarskapsprogram och Paideia Paradigm Program. Judisk Krönika är en av Sveriges äldsta kulturtidskrifter. Sedan 1932 har den utgjort ett forum för debatt om främlingsfientlighet och minoritetsfrågor, med tolerans och pluralism som ledord. Samtidigt är tidningen den främsta förmedlaren av judisk kunskap och kultur i Sverige.

Anders Carlberg

År 2013 publicerade Anders Carlberg "När lojaliteten prövas" om förhållandet mellan svensk judendom och Israel. Anders är före detta ordförande i Göteborg Judiska församling och regelbunden skribent i Judisk Krönika

Panel: Kreativitet och diaspora

Marianne Goldman

Marianne Goldman är samtalsterapeut och dramatiker med ett flertal pjäser bakom sig. Utöver manus till FREUD FLYTTAR HEMIFRÅN, den första svenskjudiska spelfilmen i Sverige skrev hon bl.a den prisbelönta monologen DANSA SAMBA MED MIG samt  den lovordade helaftonspjäsen  CANCERBALKONGEN som spelats på teatrar runt om i Norden i många produktioner. De senaste åren har hon haft två pjäser på Stockholms stadsteaters soppteaterscen; SELMAS SALONG (en pjäs om Selma Lagerlöf och hennes judiska väninna Sophie Elkan ) samt nu senast JAG SKALL BLI NUMMER ETT, en pjäs om den judiska konstnären Isaac Grünewald  och hans hustru konstnären Sigrid Hjertén.

Stephan Mendel-Enk
Stephan Mendel-Enk är författare och journalist. Han debuterade 2004 med reportageboken ”Med uppenbar känsla för stil”. 2010 kom Tre Apor, en uppväxtskildring i judisk miljö som översatts till tretton språk och nominerats till Borås tidnings debutantpris. Han har varit kolumnist i DN och Metro, skrivit för tidningar som Offside och Bon och även jobbat för P3.

Margit Silberstein
Hon har som journalist bevakat inrikespolitik i 25 år. Hennes arbetsgivare har varit Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Sveriges Radio, Sveriges Television. Fram till för några månader var hon SVT:s inrikespolitiska kommentator. Numera jobbar hon som frilans.

Mer info om ståuppkomikern Jonatan Unge här.

Tid

(Söndag) 12:00 - 19:00

Leave a Comment